Sushi

arinie, kite blaja buat sushi, mula2 aku kene citer skit la psl sushi nei, sbb aku bdk terjemahan, silap bg name krg marah lak bdk2 yg amik jepun as minor, ade 3 jenis sushi sume nyer (or mybe lebih), Nigirisushi, Makizushi n Temakizushi. Nigirisushi nei mcm seketul je, yg makizushi nie yg gulung2 tue, yg temakizushi nie yg California Roll yg kite bleh beli kt Carrefour tue bentuk kon..

arinie kite wat Makizushi ngan Nigirisushi. Dulu aku rasa mcm susah sgt nk wt, tp lpas aku tgk si farhan buat (refer to previous post REUNION), senang jgk la.( kene byk bersabar)
mula2 anda perlu beli la brg2 yg asas nk wt sushi, beras jepun, timun, mayonis, telur, cuka jepun, isi ketam, ngan rumpai laut (Nori). (rujuk gmbr disebelah kalo nk senang)

lpas dh beli brg2 nie, korg bleh la masak nasik jepun tue dulu, 3 pot (msak mcm biase msak nasik). In the same time, korg rebus la1) isi ketam tue (kpd sape yg xleh mkn bende2 mentah). 2) Goreng telur (buat telur dadar, lpas tue ptong nipis2). 3) potong timun memanjang, kulit jgn buang, buang bijik die je.

Lpas nasik jepun nie msk, msuk kn 3 or 4 sudu cuka jepun nie (senang gune je penutup die). Kalo xpasti, bleh rujuk kt botol cuka 2, ade tulih brape byk yg perlu digunakan. Kcau smpi rata, kate kwn aku nie la, kalo bleh gaul dpn kipas or bwh kipas yg kuat, so nasik cepat la nasik tue sejuk, nnti kita nk letak kt rumpai laut tue pn xla kebas2 tngan sbb panas kn...kwn aku citer, org jepun dulu akan pegang kipas tangan sebelah tangan kiri, sebelah kanan gaul nasik tue..gaul smbil kipas...

K, kite trus kan dgn, amik nasik dlm bekas merah tu, kita ratakan pada rumpai laut i2. Tips, masa letak nasik tue, basahkan tangan anda dengan air, sbb beras nie melekit, bila tangan anda basah, jd xla melekit sangat beras tue kt tangan. Lagi satu, nasik tu jangan letak banyak sangat, ala-ala cukup untuk digulung ok dh. Kalo banyak sangat, xleh gulung satu, lg 1 bentuk xlawa.







kita letakkan nasik smpi penuh satu rumpai laut (Nori) tue..

Lpas dh penuh nasik diratakan, TIME yg best skali, kite bubuh inti dia..Bleh pilih nk letak sosej ke, isi ketam ke, timun ke, telur ke, letak la pape pn, create your own sushi. Tp ingat, mcm biase la, xleh bubuh byk2, nnti xleh nk gulung..


Jgn lupa letak skit mayonis, so br ade rase lemak2 skit. Kalo xnk letak xpe kot...Lupe lak nk tnye farhan..xpe la..yg pasti kalo letak lg sedap!!

ok then, kite glung la nasik yg dh diletakkn..Lupe nk bgtau, yg penggulung 2 ade jual kt kedai, so bleh crik la yea (aku rompak farhan nyer kejap)

Ulang langkah 1 smpi 4 td utuk gulungan seterusnye...Dpt la dlm 6 gulung... yg nigirisushi plak, korg kene bentuk kn sendiri nasik tue, sbb die xde mesin utk wt kn...bentuk kan ala-ala bujur kotak lpas tue letakkan inti kt atas, gulung ngan rumpai laut (nori) yg korng dh potong memanjang. Jdk la nigirisushi yg comei..

Bila dh siap, seblm mkn, kie kene potong makizushi nie kecik2. So amik pisau, potong...Lg 1 tips, pisau tu basah kn sedikit supaya senang kita nk potong makizushi nie..kan bende nie melekit kan. So setiap kali nk potong kene bsh kn skit pisau, lap kt kain skit, jgn bsh sgt la makna nyer. Memang memenatkan, tp hasil nye mmg puas hati.

Yg Nigirisushi, kite xyah potong2, sbb mmg xpyh potong. Mkn sebijik mcm tue je. Temakizushi aku xsempat lak nk tnjuk. Tp
mcm same je gaye nyer ngan Makizushi nie.





Siap!!! ini la die, kalo nk merasa wt sendiri, inti nk letak pape pn bleh. Bleh tukar sushi selera malaysia. Hahaha.

K, Selamat mencuba!!

Comments

Anonymous said…
sushi!!!

Popular Posts