Monday, December 7, 2015

Cerminan kisah dahulu

Selamat petang, tak sangka aku masih buka lagi blog ini. Tahun 2015 bakal meninggalkan kita, masuk la pula 2016. Semoga apa yang kita usahakan telah dicapai, jika tidak tercapai lagi, maka kita doakan untuk tercapai pada masa yang akan datang. Tersenyum aku membaca semula tulisan aku dahulu. Macam budak kecil yang tengah marah kawan-kawan pun ada. Macam orang lupa diri pun ada. Entah lah, itu lah aku. Tapi aku tidak akan edit semula apa yang telah ditulis. moga menjadi kenangan untuk aku menatap semula kisah-kisah aku dahulu. Apa pun, moga kita terus berjaya pada masa akan datang.

Thursday, May 9, 2013

New world, new place.

Since I have done my studies at Penang, I went back to KL. Well, my mum asking me too. What a good son need to do? Follow what her mother say lor. So since that, I stayed at home for about 6 months by doing nothing except for holidays, lepaking, eating, and many more social activities. I like what i'm doing that time, freelance translator, but sometimes I do think I need to work seriously (like working in a big company some sort like that). Sampai lah 1 hari aku ditawarkan bekerja di sebuah syarikat Hiasan Dalaman. Amat menarik untuk aku lihat bidang ini, sebab aku ni bukan la berseni sangat pon, tapi minat tengok barang-barang seni, cantik-cantik gitu. Mula-mula masuk biasa lah ada kurang itu terlebih ini, but as time goes by, it is fine for me. With my good and very polite boss. There are so many projects regarding interior design that my company involve with. Can't tell for what project. Everything is secret here and there. So I respect for what i'm doing now. But my work is more to administration of the office. Im not involve with designing task like all of my office mate doing. But well, i'm happy with what i'm doing now. Glad to be here.

Wednesday, August 17, 2011

Hutang dan Belanja




Jerit ramai-ramai!! Aku suke arinie sebab semalam payment aku dah masuk lepas 2 bulan tertangguh. Macam biasa la plan itu ini nak beli bagai. Korang pun mesti ade masalah yang sama kan kalau time-time dapat gaji. Nafsu mula menular dalam diri.

Tapi aku seronok dapat gaji nie sebab aku nak bayar hutang-hutang tertunggak aku. Korang tau time aku sengkek takde duit, buleh lagi beli baju melayu (baju raye). Al-Maklum la kan tengah-tengah puasa nie, feeling-feeling nak beli baju raye sangat la hebat. Lagi hebat sebab aku beli baju raye time puasa pertama yea, kelass. Beli dengan bonda ayam tersayang ku, Jumie Samsudin. Cantek jugak baju yang die rekomen kat aku tu, alang-alang depan mata, order la teruskan.

yang mane satu yang cantek yea, biru ke merah?

Kalau geng-geng pompuan lagi la banyak katenyer baju raye diorg. Satu untuk pakai raye pertama, satu untuk pakai raye kedua, yang nie pulak raye ketiga. Sib bek aku laki, beli satu cukup dah.

Kembali kepada cerita asal, bukan itu je yang aku kene bayar, macam-macam lagi nak pegi bayar. Tapi nasib baik lah lepas tolak-tolak semua, masih ada baki lagi. Alhamduillah. Aku selalunya tak akan berhutang kalau tau tak ada duit, tapi untuk sesetengah keadaan, aku benarkan untuk diri aku berhutang, gitu. Jadi kalau nak berhutang, pastikan anda mempunyai wang untuk membayar balik, kalau tak nanti, mana kau nak carik duit. Rompak bank? Cantek muke kau??

Jadi peringatan kepada semua, kalau ada duit berjimat-jimat la, jangan boros nak-nak pulak time-time puasa dengan nak raya nie (walaupun bukan bulan puasa kene jimat jugak ok). Time puasa korang akan tergoda dengan makanan-makanan yang sedap kat bazar tu. Time raya korang akan lagi tergoda dengan macam-macam lagi benda contohnya kueh raya, baju raya, duit raya, macam-macam lagilah. Jadi jagalah perbelanjaan anda untuk bulan Ramadhan dengan Syawal yang bakal menjelang tiba nie yea.

Korang beli baju raya macam mana pulak tahun nie?

Sunday, August 14, 2011

Bulan Puasa 2011

Selamat berpuasa kepada semua yang sudi membaca blog ini, ape yang korang buat untuk puasa nie? harapnyer perbanyakkan lah amal ibadah dan kawal nafsu dalam menempuh ujian yang kian mendatang dalam hidup ni. Kalau cerita bulan Ramadhan nie memang tak lengkap la kalau tak cerita juadah untuk berbuka atau besahur betul?

Bersahur dan berbuka puasa, dua perkara yang sangat signifikan dalam bulan nie, malah setiap orang ade cerita dia. Setiap orang ada cara dia, student dengan cerita saving duit time nie dengan berbuka dekat masjid (masjid USM, hehehe). Ade jugak orang bekerja buat macam tu, tak salah, malah lagi bagus sebab lepas makan boleh terus solat magrib, jemaah lagi tu, besau pahale. Untuk yang dah berkeluarga ade ceritanya, untuk bujang ade ceritanya. Dan sekarang aku nak cerita pasal aku di bulan Ramadhan nie. Aku sah-sah la still student, cume nak berbuka dekat masjid tu macam dah malas sikit nak buat, maybe sebab dah takde geng kot. Takpe, aku berbuka kat bilik selalunya. Selalunya aku akan berbuka dengan roti dan buah kurma dengan air susu.

Roti dengan jem, Kurma dengan Susu, feeling2 diet..hehehe

Tapi macam hari nie aku ade duit lebih jadi aku buat la Nachos sendiri katenyer, nachos nie makanan Mexico gitu, aku nak buat sebab ala-ala senang, tak yah masak pape, tabur-tabur siap. Ape? Rasa dia?? Sedap gak la. Mau try?? Senang je nak buat.


Nachos versi Zaren

Bahan-bahannyer
Sekotak KFC dinner @ Snack Plate
Sekotak cheesy wadges (ask for extra mayo and cheese)
Sebungkus Cachos (BBQ or Curry flavor terpulang)
Sebotol Sos Lada Hitam dengan Sos Cili Padi.


Cara nak buat??
1. Memula racik-racikkan seketul ayam atau 2 ketul ayam sekali, ikut korang nak banyak mane. Kalau aku amik seketul je, lagi seketul simpan untuk bersahur (gituukan, hidup student uols)

2. Lepas racik tu, masukkan Sos Lada Hitam dengan Cili Padi tu, cukup untuk bagi ayam tu jadi macam pes. Kacau-kacau dan kacau.

3. Korang bukak Cachos tu, letak dalam pinggan, jangan banyak-banyak, sikit-sikit dulu, lepas letak tu, korang letakkan ayam yang dah racik tu atas cachos tu, sikit-sikit jugak, then tutup dengan cachos tu lagi, lapis pulak dengan cheesy wedges yang dibeli sekali dengan ayam KFC tadi, susun cantik-cantik. Lapiskan lagi dengan cachos tu.

4. Agak-agak pinggan korang tu dah penuh, korang abis kan lah baki ayam yang diracik tu kat atas lapisan cachos yang teratas tadi. Lepas tu, saat yang dinanti aku, korang tuang pulak cheesy wedges nyer cheese tadi kat atas sebagai finishing touch. Haiyooo, kecur air liur aku..

Dengan itu siap lah Nachos versi budget daripada Zaren. Makan sikit je, jamin korang kenyang, tak caya korang try la. Nah, sekali lagi aku tayang nachos versi aku hehehe, slamat mencuba



*Korang berbuka ape pulak??

Friday, August 12, 2011

tertangguh lama

Mungkin ade yang tertanye (tak tanye pun takpe, aku nak citer gak) kenape aku tak hapdet blog aku punye lame, sampai la ke bulan puasa nie baru nak hapdet balik (dekat setahun tu). Sebenarnyer banyak bende yang berlaku sepanjang gap setahun tu. Macam-macam kisah yang manis, tak lupe jugak kisah-kisah pahit yang biar aku je la yang tau. Tapi antara punca utama ialah....


Aku duk sibuk siapkan tesis aku!! bangun, tidoq, bangun, tidoq, tesis tak siap jugak. Hari-hari menaip isi yang kunun sesuai dihurai dan dimasukkan dalam tesis, esok-esok padam balik sebab tak sesuai. Agak tensen time tu sebab sikap bertangguh aku akhirnya memakan diri (so peringatan kepada semua jangan bertangguh buat keje yea). Siang malam duk mengadap bende alah nie. Siap aku nekad lagi tak mau potong rambut selagi tak siap bende nie. Last-last siap jugak (tapi lepas tu kene amend lagi). Takpe, janji siap, aku tak mau dah extend, sakit owhh..Tambahan Pulak time tu aku still amik kerja dengan lecturer aku. Memang tuhan je yang tau penat nyer time tu. Alhamdulillah, aku berjaya harung semua tu.



Jadi ini lah die tesis saye yang dah dibuat hardcover, 3 copy, 2 hantar kat School, 1 simpan untuk tatapan sendiri (tatap la kau sampai lebam). Oleh itu, saye nak berterima kasih kepada kawan-kawan, ahli keluarga dan supervisor yang sentiasa memberikan semangat, dorongan untuk siapkan tesis ini. Syukur alhamdulillah. Sekian untuk entry kali ini.

Wednesday, August 10, 2011

Anak Buah Aku yang comeiii!!

Lame katenyer aku tak update blog nie, aku akan try jugak trus hapdet selagi aku mampu, Yess, Chayok!! So entry kali nie nak tunjukkan kt korang anak buah aku yang comeii, tanye la die name ape, nanti die jawab..hehehe.



“Hyee, assalamualaikum, name saye Nur Awatif binti Mohd Amri. Saye anak buah kepade Uncle aLen nie..Die slalu datang melawat awatif kalau die balik dari Penang,


cuma awatif je yang takut nak pegi main dengan die. Die ade bagi awatif patung besar dari awatif. Lagi satu Uncle aLen die ade satu patung Garfield besar, awatif nak, tapi takut nak mintak die. Ok la, saye nak tengok tv balik, hehehe, bye2, wasalam.”


Sekian lah sikit pengenalan pasal anak buah aku nie, tu la, die suke sangat nangis bile aku datang, tapi ade mase die ok..budak kot, just nak kt mak ngn bapak die je la kan. Ok, sekian untuk entry ini.

Monday, July 12, 2010

It's a wonderful world we're living

1 day, I was so down because of problems around me. I walk to my office like usual, looking around, trying to feel the world, with a fake smile on face. But in my heart, everything is messy. Think about this and that, where is the solution. Money, happiness, feeling uncomfortable, everything inside my mind.

When I turn on my laptop in the office, my RO (Research Officer) approach me.
"Hi Azren, how's your day? looks like you not in the mood today."

"emm, not feeling ok today. Thinking of my problems, but i'm ok"

"Azrennn, come on, the world is beautiful and wonderful, should not feel like that"

then I said "yea la Sha, everybody want to scold me, question me about this and that, don't they understand how people feel with them self if they keep on doing that? They should think about other people feelings 1st"

"owh, is that what you feel? ok, look it this way, this is a wonderful world, there is no bad things in the world. Its just about how someone deliver their feelings. For example, if I don't like how the way you do your work, I can ask you to do it properly in two different ways, 1st I might scold you, with high voice and bad expression on my face, i'll ask you to do your work back. And you will feel that i'm angry. Second way is by telling you properly, with the nicest way, asking you to make some correction on your work. So it's just about how the person deliver the idea to you. But deep inside their heart, they are not like what you think they are."

Yes, of course, the world full of enjoyment and excitement. But then the way people deliver their feelings that makes somebody feels the person is angry, arrogant, and should not live in the world.

So then, I feel relief and smile back for the whole day...